بررسی نماد «فملی»/ افزایش قابل توجه صادرات شرکت در سالی که گذشت
در ادامه بررسی و تحلیل صنعت مس، در این مقاله نگاهی به «فملی» به عنوان بزرگترین تولید کننده مس ایران که یکی از شاخص سازهای بازار بورس است پرداختهایم.
به گزارش پایگاه خبری بااقتصاد، همانطور که گفته شد مس یکی از مهمترین فلزات اساسی به شمار میرود که در سالهای اخیر توانسته نقش به خصوصی در اقتصاد کشورها و تورم بعد از انرژی ایفا کند.
مطالب مرتبط: نگاهی به صنعت مس/ چشمانداز صادرات این فلز در سال جاری چگونه خواهد بود؟
با توجه به تلاش جهان به جایگزین کردن منابع تجدیدپذیر و انرژیهای سبز به جای سوختهای فسیلی، تقاضای جهانی برای این فلز در سالهای آینده رو به افزایش خواهد بود و کمبود عرضه میتواند قیمت آن را با شیب نسبتا تندی افزایشی کند. به طوری که براساس پیش بینی گلدن من ساکس تا سال 2025 شاهد رشد 50 درصدی قیمت جهانی مس رسیدن آن تا 15 هزار دلار در هر تن خواهیم بود.
نتیجهگیری نهایی از مازاد تقاضا برای این کامودیتی با توجه به برنامههایی که کشورهای آمریکا، چین و اروپا برای انرژیهای سبز دارند، افزایش قیمت مس در میانمدت و بلندمدت ادامه خواهد داشت، که این میتواند تضمینی برای سرمایهگذاری مطمئن در شرکتهای فعال در این صنعت باشد.
دو شرکت ملی صنایع مس ایران و صنایع مس شهید باهنر، دو شرکت فعال صنعت مس ایراناند که بستر سرمایهگذاری داخلی به روی این فلز با چشمانداز روشن را فراهم میکنند.
ملی صنایع مس ایران (فملی)
شرکت ملی صنایع مس ایران در سال 1352 با نام سهامی معادن مس سرچشمه در رفسنجان تاسیس شد و در سال 1355 به شکل کنونی تغییر نام داد؛ شرکت ملی صنایع مس ایران با نماد «فملی» در حوزه استخراج و بهرهبرداری از معادن مس، تولید محصولات پرعیار سنگ معدن و محصولات مسی نظیر کاتد، اسلب، بیلت و مفتول هشت میلیمتری فعالیت میکند. این شرکت دارای معادن متعددی در کشور است که سه معدن آن به نامهای مس سرچشمه، معدن مس میدوک در کرمان و مس سونگون در آذربایجان شرقی از مهمترین معادن مس جهان به شمار میروند. فملی جزو بزرگترین شرکتهای بورس ایران و نمادهای شاخصساز این بازار به شمار میرود.
روند سودآوری شرکت
بررسی روند سودآوری شرکت و روند رشد آن در سالهای اخیر وعدم زیانده بودن در طی سالهای فعالیت، نشان دهنده بنیاد قوی و وجود ریسک کم برای سهامداران آن به شمار میرود.
ترکیب سهامداران آخرین وضعیت افزایش سرمایه
آخرین افزایش سرمایه شرکت در دیماه سال 1400 صورت گرفت، که بر اساس تصمیمات مجمع عمومی شرکت که در آذرماه برگزار شد، سرمایۀ شرکت از مبلغ 20 هزار میلیارد تومان بهمبلغ 40 هزار میلیارد تومان از محل سود انباشته افزایش یافت.
وضعیت ذخایر معادن شرکت
شرکت ملی صنایع مس ایران دارای معادن بزرگ و غنی مس در ایران میباشد. طبق برآورد شرکت در سال 1399، میزان ذخایر این شرکت 32 میلیون مس محتوای خالص تن بوده است که در سال 1400 با کشف ذخایر جدید به حدود 42 میلیون تن رسیده است. با توجه به ظرفیت و توان تولید شرکت برای بیش از 100 سال ماده اولیه برای تولید را داراست.
محصولات و ظرفیت تولید شرکت
محصول اصلی شرکت کاتد مسی است که 88 درصد از مبلغ فروش شرکت را به خود اختصاص میدهد. شرکت در حال حاضر به دلیل ظرفیت کم کنستانتره مس، کمتر از ظرفیت خود کاتد مسی تولید میکند.
طرحهای توسعه شرکت
همانطور که گفته شد به دلیل پایین بودن ظرفیت تولیدی شرکت در کنستانتره مس، در حال حاضر کاتد مسی کمتر از ظرفیت خود تولید میشود. اما شرکت برای رفع این مشکل طرحها و پروژههایی تعریف کرده است که بتواند در سالهای آتی کاتد بیشتری تولید کند. به گفته مدیرعامل شرکت، پروژههای دره زار و درآلو در 3 ماهه اول سال جدید افتتاح خواهند شد؛ به این ترتیب ظرفیت کنستانتره شرکت مجموعا 280 هزار تن از بابت این دو پروژه افزایش خواهد یافت.
همچنین پروژه فلوتاسیون سربارههایی که به مدت 50 سال در معادن باقی ماندهاند را تبدیل به کنستانتره خواهد کرد؛ ظرفیت این شرکت تولید 68 هزار تن کنستانتره در سال میباشد که پیشبینی میشود این پروژه نیز تا سال 1402 به بهرهبرداری برسد. پروژه معدن چاه فیروز در حال اجرا است و میتوان انتظار داشت تا سال 1404 به بهرهبرداری برسد. همچنین پروژه معدن دره زرشک در حال کسب مجوزهای لازم برای ادامه فعالیت خود است.
در رابطه با افزایش تولید کاتد مسی، پیشبینی میشود پروژه هیپ لیچینگ با ظرفیت تولید 3 هزار تن در سال تا سال 1402 به بهرهبرداری برسد. پروژه استحصال مس کاتدی سونگون با ظرفیت تولید سالانه 100 هزار تن کاتد مسی در سال همچنان در حال انتخاب پیمانکار میباشد.
افزایش بیش از 100 درصدی درآمد صادراتی در سال 1400
فملی در 12 ماهه سال مالی 1400 با رشد 89 درصدی نسبت به سال قبل بالغ بر 79886 میلیارد تومان درآمد را به ثبت رساند؛ پردرآمدترین ماه سال شهریور با 8674 میلیارد تومان بود.
فروش مقداری فملی در داخل رشد 24 درصدی داشته و در بخش صادراتی با افزایش 9 درصدی مقدار فروش شاهد تحقق درآمد 37848.6 میلیارد تومان هستیم که 105 درصد نسبت به دوره قبلی افزایش داشته است.
مقدار فروش کاتد در سال جاری بیش از 311 هزار تن بوده که نشان از افزایش 15 درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل دارد.
درآمد فصلی فملی در سال 1400
ملی مس ایران در آخرین فصل سال 1400 با درآمد 24698 میلیارد تومانی افزایش 77 درصدی نسبت به زمستان 99 را رقم زد و در مقایسه با پاییز نیز رشد 22 درصدی داشته است.
درآمد فصلی فملی به ترتیب از زیاد به کم در فصول زمستان، تابستان ، پاییز و بهار به ثبت رسیده است.
در گزارش بعدی نماد «فباهنر» به عنوان دیگر شرکت فعال صنعت مس را مورد بررسی قرار خواهیم داد.