گزارش بورس 19 شهریور
ابهام سرمایهگذاران بورسی برای ادامه روند صعودی
دومین روز معاملاتی منفی بورس در شهریور به پایان رسید. معاملات امروز با برتری عرضه به تقاضا آغاز شد، در نیمه معاملات تقاضا توانست پیشی بگیرد اما در پایان همچنان شاهد معاملات منفی و خروج پول از بازار بودیم. عدهای از تحلیلگران و اهالی بازار سهام اعتقاد داشتند که با جهش قیمت نفتبرنت و قیمت اوره در بازارهای جهانی، بورس تهران با افزایش قابلتوجه تقاضا در اولین روز معاملاتی هفته کار خود را آغاز خواهد کرد، اما چنین امری نهتنها بهوقوع نپیوست بلکه در دومین روز معاملاتی هفته نیز روند منفی ادامه یافت. بخشی از فعالان بازار ، منفی شدن بورس در دو روز ابتدایی را به تسویه اعتبارهای کارگزاریها مرتبط میدانند و آن را موقتی تلقی میکنند.اما به نظر نمیرسد تسویه اعتبارها دلیل محکم و قوی برای کاهش قیمتهای دسته جمعی باشد،به هر رو باید تا پایان هفته صبر کنیم و ببینیم مسیر بورس به کدام سو میرود.

به گزارش پایگاه خبری بااقتصاد، معاملات منفی و برتری عرضه به تقاضا در روز جاری هم ادامه یافت ، بخشی از معاملهگران بازار معاملات منفی شکل گرفته در دو روز ابتدایی هفته را متاثر از فرا رسیدن زمان تسویه اعتباری کارگزاریها عنوان میکنند و گروهی دیگر استراحت قیمتی را دلیل بر فروشها میدانند. اما به نظر میرسد به جز دو مورد مذکور، عدم توان کافی محرکها برای رشد قیمت سهام را هم باید مدنظر قرار داد.
قیمت دلار همچنان در کانالهای کمتر از 50 هزار تومان بازی میکند، بورس تهران در مقطع کنونی از داشتن محرک دلاری محروم است و سایر محرکها به رغم شکلدهی به روندهای صعودی کوتاه مدت ، توان جهتبخشی روند صعودی بلندمدت را ندارند. به بیانی سادهتر میتوان گفت با توجه به آرامشی که در برهه کنونی بر معاملات بازار ارز حاکم است، بورس تهران از تحریک تقاضا در این بخش، منتفع نمیشود و تنها اخبار مثبت مربوط به صنایع مختلف است که سبب میشود بازار با شوکهای صعودی کوتاهمدت به مانند آنچه در 10 روز معاملاتی اخیر بهوقوع پیوست، همراه شود. یکی از این اخبار مثبت که در چند وقت اخیر، چشمانداز مثبتی داخل مرزهای بازار سهام پدید آورد، فرمولهشدن نرخ خوراک شرکتهای پتروشیمی بود که بخشاعظم شوک منفی تزریقشده از ناحیه افزایش نرخ خوراک را از بستر بازار سهام زدود و سبب شد شاخصکل بازار سهام از کانال یکمیلیون و900 هزار واحدی به کانال 2 میلیون و 100 هزار واحدی نقل مکان کند.
سرنوشت بورس پس از عبور دوباره از کانال 2 میلیون واحدی
با استارت روند نزولی در بازار، شاخصکل مجددا به کف کانال ۱/ ۲میلیون واحد سقوط کرد. به نظر میرسد روند روزهای آتی تا حدود بسیاری چشمانداز بازار را مشخص خواهد کرد که آیا نماگر مذکور میتواند مجددا به بالای این سطح بازگردد یا در سناریویی دیگر، عواملی سبب خواهد شد تا وضعیت فوق پایدار باقی بماند. بررسیها از رفتار معاملهگران نشان میدهد سرمایهگذاران اتفاقات هفته قبل را با دیده تردید مینگرند. اگرچه تغییر در سیاستهای ارزی بانک مرکزی در رابطه با اصلاح نرخ خوراک صنایع و در دستور کار قرار دادن محاسبه قیمت جدید پایه برخی کالاها در مجموع اقداماتی در جهت منتفع ساختن برخی سهام خواهد شد، اما با توجه به عدمثبات در سیاستگذاریهای اقتصادی، اکنون سرمایهگذاران با ابهامات فراوانی پیرامون قوانین جدید مواجه هستند.
ز سوی دیگر با نزدیک شدن به نیمسال دوم، دولت با فشار مضاعفی در خصوص کسری منابع مواجه خواهد شد. با توجه به اینکه این مهم بر تصمیمگیریهای سیاستگذار در راستای تامین منابع اثرگذار است، به نظر میرسد تردیدهایی را برای ورود پول به بازار سهام به وجود آورد. از اینرو کاهش شنبه و یکشنبه را میتوان به این موضوع مرتبط دانست. با وجود آنکه دو خبر مذکور اثرات جدی در صورتهای مالی شرکتها بر جای خواهد گذاشت، اما بیاعتمادی حاکم بر بازار مانع از ورود پول به بازار شده است. در شرایط کنونی بازار به غیر از ریسکهای سیاستگذار با ریسک جدی مواجه نیست. تجربه نیز نشاندهنده آن است که اقدامات سیاستگذار همواره از عواملی بوده که سمتوسوی بورس را تغییر داده است. ریسکهای تحمیلشده به بنگاههای اقتصادی از سوی سیاستگذار به عنوان عاملی بازدارنده در روندهای صعودی شناخته میشود که طی سالهای اخیر نیز بهکرات نقش کلیدی در نوسانات کاهشی بازار ایفا کرده است.
اکنون که بازار با عقبنشینی سیاستگذار در خصوص اقدامات ناصحیح روبهرو شده است، میتوان گفت سرمایهگذاران با تثبیت این وضعیت بهمرور راضی خواهند شد تا با اطمینان بیشتری سرمایه خود را وارد بازار سهام کنند. دورماندن سیاستگذار از اقدامات دستوری سبب کشف قیمت واقعی در برخی کالاها شد. این مهم به نوبه خود عاملی در راستای بازدهی بازار و منتفع شدن سهامداران محسوب میشود. در مقطع کنونی که بازارهای موازی نیز با تخلیه حباب قیمتها روبهرو هستند، فرصت مناسبی برای بازار سهام وجود دارد تا به دلیل ارزندگی قیمتی، سرمایهگذاران با ریسک کمتری مواجه باشند. روند قیمتی در بازارهای خودرو، سکه و حتی مسکن از متغیرهای اثرگذار بر بازار سهام است.
روند معاملات بازار امروز چگونه بود؟
در پایان معاملات امروز، شاخص کل بورس با کاهش 5975 واحدی به 2 میلیون و 123 هزار واحد رسید، شاخص هموزن افت 2107 واحدی با رسیدن به رقم 714,707 واحد را تجربه کرد و شاخص فرابورس با کاهش 60 واحدی برروی 26,419 واحد ایستاد.
فولاد، تاصیکو،شپنا منفیسازان اصلی بورس بودند و نمادهای آریا، خاور، بپاس بیشترین نقش منفی در کاهش رقم شاخص فرابورس را داشتند.
خودرو، محصولات شیمیایی و فرآورده نفتی به ترتیب با ارزش معامله 320 میلیارد تومان، 247 میلیاردتومان و 207 میلیارد تومان برترین صنایع در بازار امروز بودند که بیشترین حجم معامله را داشتهاند.
ارزش معاملات خرد سهام، حق تقدم و صندوقهای سهامی در بازار امروز برابر 4400 میلیارد تومان بود.
در بازار امروز 681 نماد فعال وجود داشت که 183 نماد در مدار مثبت ، 380 نماد در مدار منفی و مابقی بر روی صفر تابلو معامله شدند. از میان نمادهای منفی 29 نماد افت بیش از 4 درصدی داشتند و از میان مثبتها 28 نماد با رشد بیش از 4 درصدی همراه بودند.
نمای پایانی بازار در روز یکشنبه 19 شهریور 1402 :
*حاشیهی بازار و اخبار موثر*
آذربایجان و ارمنستان برای بازگشایی کریدور لاچین توافق کردند
دولت جمهوری آذربایجان و نیروهای ارامنه در قرهباغ درباره بازگشایی دو مسیر مورد مناقشه حمل و نقل از جمله یک مسیر کلیدی موسوم به کریدور لاچین توافق کردهاند.
گزارش آرمنپرس از قول مقامهای قرهباغ: آنها تصمیم دارند تا اجازه دسترسی کالاهای روسی را به این منطقه از طریق شهر آسکران نزدیک به جمهوری آذربایجان صادر کنند.
روزنامه گاردین:دولت باکو (آذربایجان)، خبر توافق آذربایجان و ارمنستان برای بازگشایی کریدور لاچین را تایید کرده است.به نظر میرسد این توافق حداقل تا حدی پاسخگوی چندین دهه درخواست ارمنستان برای احیای خطوط حمل و نقل بین جمهوری آذربایجان و قرهباغ باشد.
مخبر؛ مقصر اصلی تشدید زیان خودروسازان!
احمد نعمت بخش دبیر انجمن خودروسازان اظهار داشت:مخالفت معاوناول رئیسجمهور با افزایش ۷۰درصدی قیمت خودرو در اردیبهشتماه موجب تحمیل ۹هزار میلیارد تومان زیان به ایرانخودرو در سه ماهه ابتدایی امسال شد. بر اساس محاسبات سازمان حمایت در سال ۱۴۰۰ قیمت محصولات ایرانخودرو و سایپا باید در اردیبهشتماه امسال حدود ۷۰درصد افزایش پیدا میکرد اما متاسفانه با دخالت آقای مخبر افزایش میانگین ۲۹درصدی برای محصولات خودروسازان اعمال شد.
دبیر انجمن خودروسازان میگوید: بر اساس گزارش صورتهای مالی سال ۱۴۰۱ خودروسازان در تیرماه امسال و همچنین اسناد و مدارکی که سازمان حمایت از شرکتهای خودروساز دریافت کرده است، محصولات سایپا ۳۵درصد و محصولات ایرانخودرو ۳۸درصد باید افزایش پیدا کنند اما متاسفانه شورای رقابت به دلیل وتو افزایش قیمتها از سوی معاوناول رئیسجمهور در اردیبهشتماه حاضر به اعلام قیمتهای جدید خودرو نیست.