گزارش بورس 4 شهریور
شروع خوش بورس در شهریور / آیا روند صعودی بازار آغاز شده است؟
معاملات بازار سهام در اولین روز هفته با پیروی از روند مثبت در پایان هفته گذشته دنبال شد؛ کلیت بازار امروز نشان از بازگشت تقاضا داشت ، ارزش معاملات خرد پس از مدتها به بیش از 5 هزار میلیارد تومان رسید. با این وجود به نظر میرسد که فعالان بازار با احتیاط بیشتری دست به خرید بزنند. دلار همواره یکی از مهمترین متغیرهای اثرگذار بر روند بازار سهام است که با نوسانات مختلف، تغییراتی را در استراتژی معاملهگران ایجاد میکند. اما به طور کلی باتوجه به ارزندگی قیمت سهمهای کوچک و بزرگ بازار در مقطع کنونی به نظر میرسد باید منتظر شروع روند صعودی و منطقی به دور از هیجانات شارپی باشیم.

به گزارش پایگاه خبری بااقتصاد، بازار سهام معاملات آغاز هفته جاری را در مدار مثبت خوبی سپری کرد. کارشناسان بازار معتقد هستند اگر بازار پس از چند روز سبزپوشی با ورود قدرتمند حقوقیها روبهرو شود، دست نوسانگیرها از بازار کوتاه خواهد شد. در این وضعیت، نوسانگیرها به سمت سهامداری کوچ میکنند. بنابراین تا زمانی که بازار با تحولاتی از این قبیل روبهرو نشود نوسانهای منفی ادامه مییابد. سرمایهگذاران جدید برای ورود به بازار به چند نکته مهم توجه داشته باشند. خرید پلکانی سهامی که صندوقها روی آنها متمرکز هستند یعنی از پیشینه خوبی برخوردارند و ریزشهای شارپی در پرونده خود ندارند، از مواردی هستند که ریسک خرید را محدود و کمرنگ میکنند.
احتمال اثرگذاری مثبت بازارهای جهانی بر بازار ایران
هرچه به پایان سال ۲۰۲۳ نزدیکتر میشویم، احتمال اتمام سیاستهای سختگیرانه فدرال رزرو در زمینه افزایش نرخ بهره افزایش مییابد. توقف افزایش نرخ بهره یا کاهش آن موجبات افت شاخص دلار را فراهم خواهد کرد و از این گذرگاه میتوان چشمانداز مثبتی را فراروی کامودیتیها و علیالخصوص نفت در بازارهای جهانی متصور شد. این سناریو در صورت تحقق سبب خواهد شد قیمت نفت اعداد بالاتری را تجربه کند. به همین دلیل چشمانداز مثبت نفت احتمالا بتواند اثرات افزایشی در برخی از نمادهای بورسی، بهخصوص پتروشیمیها، به همراه داشته باشد. این اتفاق بدون شک در کوتاهمدت میسر نیست، با این اوصاف میتواند از عوامل اثرگذار بر روند بورس در پاییز و زمستان باشد.
نگاهی به وضعیت بازدهی شاخص کل و هموزن
مقایسه بازدهی شاخصکل بورس تهران و شاخص هموزن در یک دههاخیر و از انتهای اسفند سال92 تا پایان معاملات هفته گذشته گویای این نکته است که در این برش زمانی شاخصکل با رشد 2363درصدی همراه بودهاست، این در حالی است که در همین بازه زمانی شاخص هموزن رشد 6578درصدی را برجای گذاشته است. در واقع همین رشد بیشتر شاخص هموزن نسبت به شاخصکل است که سببشده نسبت شاخص کل به هموزن با افت 73 درصدی از سطح 7.9 درصدی تا سطح 2 درصدی عقبنشینی داشته باشد.
پس در یک دههاخیر نمادهای کوچکتر در بستر بازار سهام عملکرد بهمراتب بهتری از نمادهای بزرگ داشتهاند. اینکه آیا در آینده نیز چنین سناریویی محقق خواهد شد یا نه، بههزار و یک عامل بستگی دارد که در این مقال مجال پرداختن به آن نیست، اما میتوان گفت که در بلندمدت سلسلهای از عوامل موجب میشوند که روند خاصی در بطن بازارهای مالی حادث شود که این عوامل در آینده نیز ممکن است بهعنوان یک فاکتور اثرگذار بر بازار موجود باشند. موضوعی که در این اثنا به اذهان خطور میکند این است که با توجه به اینکه برای مقاصدی مانند شاخصسازی میتوان از نمادهای بزرگ بازار استفاده کرد. بسیاری از سهامداران برای اینکه از شر دخالتهای دولتی در امان بمانند، راهی نمادهای کوچک بازار شدهاند. افزون بر این برای اهدافی مانند سفتهبازی نیز نمادهای کوچکتر بازار، گذرگاههای بهتری نسبت به نمادهای بزرگ هستند و با نقدینگی کمتر میتوان روند معاملات این نمادها را تحتتاثیر قرار داد.
روند معاملات بازار امروز چگونه بود؟
در پایان معاملات امروز، شاخص کل بورس با افزایش 46,517 واحدی به 1 میلیون و 993 هزار واحد رسید، شاخص هموزن افزایش 17,063 واحدی با رسیدن به رقم 684,902 واحد را تجربه کرد و شاخص فرابورس با رشد 573 واحدی برروی 25,541 واحد ایستاد.
فولاد، فملی ،شپنا مثبتسازان اصلی بورس بودند و نمادهای آریا، وسپهر، بپاس بیشترین نقش مثبت در افزایش رقم شاخص فرابورس را داشتند.
خودرو، فرآورده نفتی و فلزات اساسی به ترتیب با ارزش معامله 484 میلیارد تومان، 296 میلیاردتومان و 265 میلیارد تومان برترین صنایع در بازار امروز بودند که بیشترین حجم معامله را داشتهاند.
ارزش معاملات خرد سهام، حق تقدم و صندوقهای سهامی در بازار امروز برابر 5775 میلیارد تومان بود.
در بازار امروز 685 نماد فعال وجود داشت که 550 نماد در مدار مثبت ، 106 نماد در مدار منفی و مابقی بر روی صفر تابلو معامله شدند. از میان نمادهای منفی تنها 3 نماد افت بیش از 4 درصدی داشتند و از میان مثبتها 305 نماد با رشد بیش از 4 درصدی همراه بودند.
نمای پایانی بازار در روز شنبه 4 شهریور 1402 :
*حاشیهی بازار و اخبار موثر*
ارز در اختیار قطعهسازان قرار نمیگیرد / قیمتگذاری دستوری خودرو، ضربه بزرگ به قطعهسازان
رئیس انجمن صنایع همگن نیرو محرکه و قطعهسازان کشور گفت: زیان انباشته خودروسازان به ۱۳۰هزار میلیارد تومان رسیده است. محمدرضا نجفیمنش افزود: با توجه به قیمتگذاری دستوری خودرو، خودروسازان پرداختهای قطعهسازان را بهموقع انجام نمیدهند و لذا قطعهسازان نیز مجبور هستند برای تامین نقدینگی به شبکه بانکی کشور مراجعه کنند. رئیس انجمن قطعهسازان خودرو کشور با اشاره به بند ۹۰ اصل ۴۴ قانون اساسی، گفت: براساس این بند از قانون هرگاه دولت اقدام به قیمتگذاری در صنعت کند و این موضوع باعث ضرر و زیان شود، باید آن را جبران کند. این در حالی است که با وجود زیان هنگفت خودروسازان ناشی از قیمتگذاری دستوری، هیچ اقدامی از سوی دولت برای جبران این ضرر و زیان صورت نگرفته است.
کاهش ۱۲ درصدی قیمت گاز اروپا
قیمت گاز طبیعی در اروپا کاهش یافت. این کاهش پس از اینکه یک صادرکننده بزرگ گاز در استرالیا از مناقشه کارگری که بازار را در اوایل ماهجاری به وحشت انداخته بود، جان سالم به در برد، رخداد. خبرها نشان میدهد که وودساید انرژی به یک توافق اولیه با کارگران رسید که انتظار میرود از خطر اختلال در عرضه گاز جهانی جلوگیری کند.
نرخ سود بین بانکی در بالاترین حد ۳ ماه اخیر
بانک مرکزی اعلام کرد: نرخ سود بین بانکی در نخستین روز شهریور ماه ۲۳.۵۹ درصد اعلام شده است که این عدد بالاترین نرخ سود در حدود سه ماه قبل از این تاریخ است.