گزارش بورس 8 مرداد
تداوم خروج پول از بازار سرمایه / صبر سهامداران لبریز شده است
همزمان با تصویب مصوبات دستوری توسط سیاستگذار ، خروج پول از بازار سرمایه کلید خورد. این درحالی است که در حال حاضر روند خروج پول تهدید جدی برای بازار سهام به شمار میرود. سرکوب نرخ ارز و سیاستهای دستوری دو عامل مهم بازدارنده بورس از مسیر صعودی بودهاند. درحاشیه بازار امروز اخبار غیررسمی حکایت از آن داشتند که دولت به بهانه مقصر دانستن بورس کالا در گرانی قصد تعطیلی این نهاد را دارد! امید داریم که این خبر درست نباشد اما اگر صحت داشته باشد ، تیم اقتصاد دولت بیش از همیشه تصمیمات غیرمعقول خود برای کنترل تورم و گرانی را به نمایش گذاشته است!

به گزارش پایگاه خبری بااقتصاد، در حال حاضر اطلاعات آیندهنگر و گذشتهنگر مثبت صنایع و شرکتها عملا سوخته است و شاهد تشکیل صفهای فروش و افت قیمت شدید حتی در صنایعی که هیچ ارتباطی با حواشی و اخبار اخیر ندارند هستیم. تمام این اتفاقات به موضوع اعتماد سرمایهگذار برمیگردد. در بازارهای مالی چیزی از اعتماد مهمتر نیست. این روند بهطور کلی منجر به خروج پول گسترده اشخاص حقیقی از بازار شده و همچنین منجر به افت شدید ارزش دلاری کل بازار شده است؛ به طوری که میزان کاهش ارزش داراییها در بازار سهام به مراتب بیشتر و شدیدتر از افت رخداده در بازارهای رسمی و غیررسمی ارز در کشور است.
در صورت تداوم چنین رویکردی از جانب بخش سیاستگذاری، با توجه به اینکه از بازار سرمایه به عنوان قلب تپنده اقتصاد یاد میشود، میتوان انتظار داشت علاوه بر آسیبهای جدی به بازوهای سرمایهگذاری و مالی وابسته به خود دولت از جمله صندوقهای بازنشستگی که خود در حال حاضر گریبانگیر بحران بزرگی شدهاند، کاهش قابلتوجه منابع در دسترس این اشخاص باعث شود ابعاد بازار سرمایه در اقتصاد و سهم آن از نظام تامین مالی کشور در طول زمان رفتهرفته کوچکتر شده و رو به تضعیف و کاهش بیشتر عمق حرکت کند. این موضوع میتواند تبعات سنگینی برای بخشهای مختلف اقتصاد داشته باشد و بنگاهها را از بهرهگیری مناسب از پتانسیلها و فرصتهای این بازار محروم سازد. علاوه بر این، با بررسی و مقایسه کاهش ارزش دارایی اتفاقافتاده در سبد سهام اشخاص دولتی با منابع بهدستآمده از محل سیاستهای اخیر دولت میتوان به هزینه هنگفت و چند ده برابری اجرای این مصوبات در مقایسه با منابع حاصله اشاره کرد که بیانگر تبعات مخرب این تصمیمات برای خود دولت است.
شایعه تعطیلی بورس کالا
خبرشوکهآور تعطیلی بورس کالا عامل منفی تاثیرگذار بر روند معاملات امروز بود؛ طرح این سناریو که حذف کردن بورس کالا میتواند مشکلات گرانی را حل کند ، سیگنال خطرناکی برای اقتصاد کشور و تولید به شمار میرود و از همه بدتر تبعات بسیار بدی برای بازار سرمایه خواهد داشت.
عملکرد فاجعهبار سازمان بورس پشت قضیه نرخ خوراک پنهان شده است!
با نگاهی به وضعیت بازار سرمایه در دو ماه اخیر، به وضوح مشخص است اصلاح قیمتی نمادهای پتروشیمی تاثیرگذار از قضیه افزایش نرخ خوراک به مراتب کمتر از سقوط بسیاری دیگر از سهم های بازار بوده است و صرفا حواشی نرخ خوراک اهرم فشار بوده است. در مدت اخیر برخی از سهمها به مراتب بیش از سهمهای پتروشیمی اصلاح قیمتی داشتهاند و سازمان بورس و ریاست آن عملکرد قابل قبولی از خود نشان نداده است. به طوری که اکثر فعالان و تحلیلگران بازار انتقاد جدی به عملکرد رئیس فعلی دارند.
به دلیل تداوم افت ارزش ریال و چشمانداز تورمی حاکم بر اقتصاد، بخش بزرگی از افراد با داراییهای متوسط برای ورود مجدد به بورس و حتی ماندن در این بازار با نااطمینانی مضاعف نسبت به گذشته مواجه هستند. بررسیهای آماری نشان میدهد از ابتدای تیرماه و همزمان با افت ۱۵/ ۸درصدی شاخص کل، در حدود ۸۱۵۳میلیارد تومان پول حقیقی از بورس و فرابورس خارج شده؛ این در حالی است که تحلیلگران از ماههای قبل در خصوص شدت گرفتن پول حقیقی از مسیر خروج هشدار داده بودند. از این رو با از دست رفتن ۴باره کانال ۲میلیون واحد و اوجگیری خروج پول به نظر میرسد بورس زین پس به شکلی پیوسته درگیر تداوم خروج شتابزده پول است.
سرمایهگذاران صبور، برندگان روزهای فرسایشی خواهند بود
به نظر میرسد بدون شوکدرمانی بازار نمیتواند حریف جو فعلی شود و ناامیدی بر خوشبینی غلبه کرده و بازار فرسایشی را در این مدت خواهیم داشت و این فرسایش ممکن است حتی تا روزهای شهریور و مهر نیز به طول انجامد. این بدین معناست که اگر اتفاقی رخ ندهد و کسی به داد بازار نرسد، دچار یک فرسایش دردناک شده و فنر قیمتها هرروز بیشتر جمع میشود و در نهایت این فنر فشردهشده مجددا جایی برمیگردد و قطعا بازهم بازدهی بازار بیشتر از سایر بازارها میشود، اما طبیعتا این داستان، برای برخی از سهامداران عجول، زجرآور خواهد بود. در واقع اگر بازار نتواند دستاویز قوی و یک محرک ویژه برای رشد خود پیدا کند، با اعتمادی که ازدست رفته و اتفاقهایی که رخداده بازار قابلیت یک موج بلند صعودی را ندارد، مگر اینکه در حوزه ارز اتفاقی رخ دهد. در حالحاضر همه به این موضوع اذعان کامل دارند که بازار ارزنده است و فضا منطقی است، اما جو عدماطمینان و تماشاگربودن بهخوبی خود را در حجم و ارزش معاملات نشان میدهد.
روند معاملات بازار امروز چگونه بود؟
در پایان معاملات امروز، شاخص کل بورس با کاهش 29076 واحدی به 1 میلیون و 967 هزار واحد رسید، شاخص هموزن کاهش 13760 واحدی با رسیدن به رقم 697,462 واحد را تجربه کرد و شاخص فرابورس با افت 468 واحدی برروی 25,962 واحد ایستاد.
فارس، شپنا، شبندر منفیسازان اصلی بورس بودند و نمادهای وسپهر، خاور، آریا بیشترین نقش منفی در کاهش رقم شاخص فرابورس را داشتند.
خودرو، انبوهسازی و فلزات اساسی به ترتیب با ارزش معامله 616 میلیارد تومان، 340 میلیاردتومان و 284 میلیارد تومان برترین صنایع در بازار امروز بودند که بیشترین حجم معامله را داشتهاند.
ارزش معاملات خرد سهام، حق تقدم و صندوقهای سهامی در بازار امروز برابر 5700 میلیارد تومان بود.
در بازار امروز 656 نماد فعال وجود داشت که 97 نماد در مدار مثبت ، 517 نماد در مدار منفی و مابقی بر روی صفر تابلو معامله شدند. از میان نمادهای منفی 204 نماد افت بیش از 4 درصدی داشتند و از میان مثبتها 21 نماد با رشد بیش از 4 درصدی همراه بودند.
نمای پایانی بازار در روز یکشنبه 8 مرداد 1402 :
*حاشیهی بازار و اخبار موثر*
نحوه اخذ مالیات از سود سپرده های بانکی ابلاغ شد
رئیس سازمان امور مالیاتی شرایط پذیرش سود پرداختی به سپرده گذاران بانکها و موسسات اعتباری مجاز به عنوان هزینه قابل قبول مالیاتی را ابلاغ کرد. سود علیالحساب مصوب شورای پول و اعتبار و سود قطعی هر کدام بیشتر باشد مبنای پذیرش هزینه قابل قبول قرار میگیرد و در صورت پرداخت با تخصیص سود بانکی تحت هر عنوان بیشتر از مبنای فوق، مازاد به عنوان هزینه قابل قبول مالیاتی تلقی نمیشود.