گزارش بورس 4 تیرماه
دلار به داد بورس رسید / مصوبه جدید برای شرکتهای پالایشی خداحافظی با دلار 28500 تومانی است ؟
نرخ دلار در بازار آزاد از عصر روز گذشته رو به افزایش گذاشت و حتی تا کانال 50 هزار تومان هم پیشروی داشت ، در معاملات امروز بازار آزاد معاملات دلار در کانال 49 و 50 هزار تومان نوسان دارد . با بالا رفتن نرخ دلار در بازار ، نمادهای پالایشی ، معدنی و فلزی در بازار امروز مورد توجه قرار گرفتند و شاخص کل توانست رشد خوبی را رقم بزند اما ارزش معاملات خرد بازار همچنان در کانال 7 هزار میلیاردتومان قرار دارد.

به گزارش پایگاه خبری بااقتصاد، بورس تهران امروز معاملات بهتری را نسبت به روزهای گذشته تجربه کرد و خریداران فعالیت بیشتری در بازار داشتند که دو عامل افزایش نرخ دلار و تغییر نرخ ارز پایه محصولات پتروپالایشی در آن موثر بوده است.
در کنار رشد قیمت دلار در بازار آزاد ، افزایش نرخ دلار محاسباتی قیمت پایه فرآوردههای نفتی از 28500 به 38000 تومان که ظهر روز گذشته منتشر شد ، دلیل دیگری بر استقبال از نمادهای پالایشی بوده است.
به نظر میرسد با توجه به این که بازار با فقدان نقدینگی دست به گریبان است، بازار در ریل نوسانی حرکت کند. اگر دلار در روزهای آینده بتواند در کانال ۵۰هزار تومان ثابت شود، بورس متاثر از این موضوع میتواند از نوسانات کاهشی فاصله بیشتری بگیرد.
تاثیر مصوبه جدید پالایشیها بر کلیت بازار
کارشناسان بازار سرمایه معتقد هستند از مصوبه جدید نرخ ارز محاسباتی فرآوردههای پالایشگاهی برداشتهای متفاوتی میتوان داشت. به این صورت که کشف قیمت فرآوردههای فرعی که با نرخ ۳۸هزار و ۵۰۰تومان انجام خواهد شد که یک معنا دارد و آن هم خداحافظی با نرخ ۲۸۵۰۰ سابق خواهد بود. محصولات فرعی پالایشگاهها از جمله لوبکات، گوگرد، وکیوم باتوم و حلالها معمولا در حدود ۲۰درصد با توجه به نوع پالایشگاه تولید میشوند که مقرر شده این ۲۰درصد با ارز ۳۸۰۰۰تومان فروخته شوند. این امر منجر به افزایش سودآوری پالایشگاهها خواهد شد. اما نکتهای که در این میان وجود دارد این است که محاسبه نرخ ارز فروش پنج فرآورده اصلی یعنی بنزین، نفت کوره، نفتسفید، گاز مایع و گازوئیل همان رقم ۲۸۵۰۰ خواهد بود.
حال اگر نرخ نفت تحویلی پالایشگاهیها با نرخ ۲۸۵۰۰تومان محاسبه شود، به دلیل افزایش نرخ آن به ۲۰درصد با افزایش سودآوری روبهرو میشوند. این در حالی است که اگر این گروه نفت را با دلار ۳۸۰۰۰تومان دریافت کنند به تبع آن همزمان با بزرگتر شدن عدد مذکور، حتی با فرض ثابت بودن مارجین (حاشیه سود)، باز هم این گروهها رشد سودآوری را به ارمغان خواهند آورد.
افزایش نرخ محاسباتی پالایشگاهیها از ۲۸۰۰۰ به ۳۸۵۰۰تومان در هر شرایطی منجر به افزایش سودآوری پالایشگاهها میشود. درنتیجه بر کلیت جو حاکم بر بازار اثرات مثبتی خواهد گذاشت و میتواند امیدواری به رونق را تحقق بخشد.
روند معاملات بازار امروز چگونه بود؟
در پایان معاملات امروز، شاخص کل بورس با افزایش 27015 واحدی به 2 میلیون و 189 هزار واحد رسید، شاخص هموزن افزایش 7291 واحدی با رسیدن به رقم 750,252 واحد را تجربه کرد و شاخص فرابورس با رشد 228 واحدی برروی 28,046 واحد ایستاد.
کگل، شپنا، کچاد مثبتسازان اصلی بورس بودند و نمادهای آریا، وسپهر، شاوان بیشترین نقش مثبت در افزایش رقم شاخص فرابورس را داشتند.
بانک، خودرو و فلزات اساسی به ترتیب با ارزش معامله 474 میلیارد تومان، 468 میلیاردتومان و 368 میلیارد تومان برترین صنایع در بازار امروز بودند که بیشترین حجم معامله را داشتهاند.
ارزش معاملات خرد سهام، حق تقدم و صندوقهای سهامی در بازار امروز برابر 7550 میلیارد تومان بود.
در بازار امروز 663 نماد فعال وجود داشت که 341 نماد در مدار مثبت و 203 نماد در مدار منفی معامله شدند. از میان نمادهای منفی 29 نماد افت بیش از 4 درصدی داشتند و از میان مثبتها 74 نماد با رشد بیش از 4 درصدی همراه بودند.
نمای پایانی بازار در روز یکشنبه 4 تیر 1402 :
*حاشیهی بازار و اخبار موثر*
افزایش ۸.۸ درصدی تولید فولاد خام ایران
طبق اعلام انجمن جهانی فولاد مجموع تولید جهانی فولاد طی ماه می ۲۰۲۳ میلادی کاهش ۵.۱ درصدی را به ثبت رساند. این در حالی است که تولید ایران طی این ماه ۸.۸ درصد و طی پنج ماه ابتدای سال میلادی با رشد ۲.۲ درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته میلادی، همراه شده است.
رشد تولیدات صنایع بورسی
تولید بنگاههای صنعتی بورسی در اردیبهشت سال 1402 با 10 درصد افزایش نسبت به ماه مشابه سال قبل به 10 درصد رسیده است.
میزان تولیدات صنایع بورسی در اردیبهشت ماه 21.8 درصد بیشتر از فروردین بوده و در دو ماهه اول امسال تولیدات این صنایع 7.5 درصد بیش از مدت مشابه سال گذشته بوده است.
بیشترین رشد مربوط به خودرو و قطعات با 38.2 درصد، تجهیزات برقی با 33.3 درصد، دارو با 29.2 درصد و ماشین آلات و تجهیزات با 27.8 درصد است.
همچنین باتوجهبه آمار منتشره بانک مرکزی از رشد اقتصادی سال ۱۴۰۱، گروه صنعت با رشد ۹.۵ درصدی نسبت به سال قبل (۳.۳ درصد) جهش ۳ برابری را تجربه کرد.
بورس انرژی نقش مهمی در اصلاح اقتصاد صنعت برق کشور دارد
محرابیان، وزیر نیرو، گفت: برای اصلاح اقتصاد صنعت برق، تنوعبخشی به تأمین مالی منابع صنعت برق و توسعه ظرفیتهای بورس انرژی برای خرید و فروش رقابتی برق لازم است.
موافقت مجلس با کلیات لایحه کاهش مالیات بر ارزش افزوده کالاهای اساسی
نمایندگان مجلس، گزارش کمیسیون برنامه و بودجه درباره لایحه دو فوریتی الحاق یک بند به تبصره ۶ قانون بودجه سال ۱۴۰۲ کل کشور را بررسی کرده و با ۱۸۳ رای موافق کلیات این لایحه را به تصویب رساندند.
صرافان خواستار مجوز خرید و فروش آنلاین ارز شدند
دبیرکل کانون صرافان عنوان کرد: از بانک مرکزی خواستیم تا مجوز خرید و فروش آنلاین ارز را صادر کند. هم اکنون عملاً ارز به حساب صرافیها واریز میشود، اگر بانک مرکزی و نهادهای نظارتی این مجوز را صادر کنند تا بدون مراجعه حضوری به صرافیها و از طریق خدمات اینترنتی ارز به مردم فروخته شود و به حساب ارزی آنها واریز شود؛ به طور حتم از صفهای صرافی ها و شعب بانکی کاسته خواهد شد. همچنین صرافان میتوانند در صورت تمایل به کانون صرافان درخواست بدهند که سکهها را با نام صرافی خودشان پلمب کنند.