کد خبر 152635

گزارش بورس شنبه 20 خرداد

حواشی صنعت خودرو باز هم برای بورس ریزش شدید به همراه آورد

سه روز معاملاتی هفته گذشته به طوری سپری شد که پیش‌بینی یک بازار کم نوسان برای هفته جاری مطرح می‌شد اما شفاف‌سازی ایران خودرو پیرامون زیانش و زیر سوال بردن دولت ، سبب شد تا فشار فروش در گروه خودرو به کل بازار امروز کشیده شود و بازار سرمایه که از نظر تکنیکالی نیز مستعد یک ریزش دیگر بود ، ریزش سنگینی را در روز شنبه 20 خرداد رقم بزند. باتوجه به اینکه اخبار این‌چنینی هیجانی و زودگذر هستند و علاوه بر آن بازار در مدت اخیر اصلاحات قابل توجهی داشته به نظر می‌رسد این هیجان و فشار فروش در روزهای آتی هفته از دوش بازار برداشته شود و تعادل به بازار برگردد. اما اینکه روند صعودی دوباره آغاز خواهد شد یا خیر ، نیازمند بررسی روند معاملات در روزهای آینده است.

حواشی صنعت خودرو باز هم برای بورس ریزش شدید به همراه آورد

به گزارش پایگاه خبری بااقتصاد، فعالان بازار سرمایه در انتظار بالا آمدن ارزش معاملات خرد بودند تا پس از اصلاحات قابل توجهی که در قیمت سهام رخ داده بود، مجددا به روند رو به رشد امیدوار شوند اما ماجراهای خودروسازان که همواره برای بازار حاشیه‌ساز است ، این بار هم به صورت ناگهانی ظاهر شد و بازار سرمایه را زیر تیغ برد.

داستان از اینجا آغاز شد که ایران خودرو در آخرین صورت‌های مالی خود، 20 هزار میلیاردتومان درآمد تحت عنوان «جبران زیان ناشی از اعمال قیمت‌های دستوری» شناسایی کرده است ، اما در یک نامه شفاف‌سازی در عصر روز چهارشنبه اعلام کرد که دولت چنین پولی را پرداخت نمی‌کند. هرچند دولت طبق مصوبات مربوط به قیمت‌گذاری دستوری، باید خسارتی که تولیدکننده بابت قیمت‌های دستوری متحمل می‌شود را پرداخت کند اما از آنجا که ایران خودرو همچنان توسط مدیرانی دولتی اداره می‌شود، بعدی است که این شرکت بتواند چنین خسارتی را از دولت دریافت کند.

به هرحال خبر فوق سبب شد تا بازار سرمایه در اولین روز هفته ، با ریزش شدید و سنگین در اکثر سهم‌ها همراه شود.

همانند همیشه، قرار نیست چنین فشار فروشی برای طولانی مدت ادامه داشته باشد و احتمالا در دور سه روز آینده، سایه این فشار فروش که هیجان زودگذر است ، از سر بازار کم می‌شود.

زمزمه‌های تجدید ارزیابی شرکت‌ها چراغ سبز بورس را روشن می‌کند؟

یکی از خبرهایی که به نظر می‌رسد در روشن شدن دوباره چراغ سبز بازار سرمایه نقش داشته باشد ، اخبار پراکنده‌ای است که در زمینه تجدید ارزیابی دارایی شرکت‌ها به گوش می‌رسد. زمزمه‌های تجدید ارزیابی از آنجایی آغاز شد که مسئولان اقتصادی در صحبت‌های پراکنده‌ای این موضوع را مطرح کردند و حتی محسن علیزاده نماینده مجلس و عضو شورای عالی بورس در توییتی نوشت: الزام به تجدید ارزیابی شرکت ها از محل دارایی های استهلاک پذیر و استهلاک ناپذیر در کنار ایجاد راهکار مناسب برای محاسبه ارزش جایگزینی صنایع مختلف،می تواند کمک بزرگی در جهت رشد بازار سرمایه،جلوگیری از نوسان های ناگهانی و حفظ حقوق سهامداران باشد.

طبق اخبار غیررسمی که از آن با عنوان «تجدید ارزیابی اجباری» یاد می‌کنند ،  به نظر می‌رسد این موضوع محدود به چند نماد خاص نخواهد شد و به صورت گسترده بسیاری از سهام بازار را شامل می‌شود؛ حتی نمادهایی که بازار کمتر احتمالی برای این مورد به آن‌ها می‌دهد.

فعلا در این بحث ، وبصادر رسما چراغ اول را روشن کرده و در یک شفاف‌سازی اعلام نموده که قصد افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی‌ها را دارد. زیرمجموعه های شستا هم بصورت تلویحی و با اخبار غیررسمی به سمت تجدید ارزیابی دارایی‌ها خواهند رفت.

اخابر در مجمع امروز خود اعلام کرد، تجدید ارزیابی زیرمجموعه‌ها در حال انجام است. در رابطه با تجدید ارزیابی ملاحظاتی داشتیم و تا یک ماه دیگر، اطلاعاتی در این خصوص به سهامداران می‌دهیم.

در ادامه و در صورت فراهم شدن تبصره قانونی «خساپا» و «خودرو» مستعدترین نمادها برای این موضوع هستند و می‌توانند با تکیه بر این موضوع مجددا به لیدر بازار سرمایه تبدیل شوند.

آیا کاهش نرخ دلار بر افت بورس تاثیرگذار است؟

صنایع صادراتی تقریبا هیچ وقت نتوانسته‌اند با دلاری بالاتر از 40 هزار تومان، دلارهای خودشان را به فروش برسانند. در بازار داخل نیز نرخ فروش محصولات به زحمت بعضا به بالای 40 هزار تومان رسید که البته کنترل‌ها و مداخله‌ها در آن بی تاثیر نبود.

بدین ترتیب کاهش نرخ ارز در بازار آزاد را نمی‌توان چندان بر عملکرد شرکت‌های بورسی موثر دانست و از آن به عنوان یک مولفه برای ریزش یاد کرد.

به نظر می‌رسد علت اصلی ادامه‌دار شدن ریزش‌های بازار سرمایه بیشتر در مسائل تکنیکالی و پس از آن دستکاری‌هایی که صورت می‌گیرد، باشد. از بعد تکنیکالی و از دید تحلیلگران این حوزه رقم شاخص کل به کف قیمتی رسیده و بازگشت شاخص از این نقطه در روزهای آتی محتمل است.

یک بام و دوهوای خبرهای حوزه سیاست بین‌الملل

از حواشی صنایع که بگذریم، در این روزها اخبار منتشرشده در بازار بیشتر جنبه سیاسی دارد و از توافقات احتمالی بین ایران و غرب خبر می‌دهد. شدت این خبرها زیاد است و در نتیجه باعث می‌شود بازار سرمایه منتظر واکنش سایر بازارها مخصوصا بازار دلار به این اخبار باشد.

در روز پنجشنبه بالاخره دلار کف حمایتی ۵۰هزار تومان را شکست و به محدوده 48 و 49 هزار تومان رسید. حال باید دید این قیمت چقدر پایدار است. تا به اینجا اخباری که از مذاکرات منتشر شده به واقعیت منجر نشده و فقط در حد خبر بوده است. از طرفی چند روز پیش دو مقام غربی در مصاحبه‌های خود توافقات را به‌کلی رد کرده بودند. حال باید دید در واقعیت در بخش سیاسی کشور چه اتفاقی می‌افتد تا بعد بتوان اثر آن را روی بازارسرمایه بررسی کرد.

روند معاملات بازار امروز چگونه بود؟

در پایان معاملات امروز، شاخص کل بورس با ریزش شدید 73,371واحدی به 2 میلیون و 215 هزار واحد رسید، شاخص هم‌وزن افت شدید 25,833 واحدی با رسیدن به رقم 750,812 واحد را تجربه کرد و شاخص فرابورس با کاهش سنگین 902 واحدی برروی 28,060 واحد ایستاد.

فولاد، فملی، شپنا منفی‌سازان اصلی بورس بودند و نمادهای آریا،وسپهر،خاور بیشترین نقش منفی در کاهش رقم شاخص فرابورس را داشتند.

بانک‌ها، فلزات اساسی و محصولات شیمیایی به ترتیب با ارزش معامله 586 میلیارد تومان، 575 میلیاردتومان و 417 میلیارد تومان برترین صنایع در بازار امروز بودند که بیشترین حجم معامله را داشته‌اند.

ارزش معاملات خرد سهام، حق تقدم و صندوق‌های سهامی در بازار امروز برابر 8339 میلیارد تومان بود.

در بازار امروز 635 نماد فعال وجود داشت که 104 نماد در مدار مثبت و 521 نماد در مدار منفی معامله شدند. از میان نمادهای منفی 349 نماد افت بیش از 4 درصدی داشتند و از میان مثبت‌ها 24 نماد با رشد بیش از 4 درصدی همراه بودند.

نمای پایانی بازار در روز شنبه 20 خرداد 1402 :  

1402-03-20 12_39_13-Bourse View — Mozilla Firefox

*حاشیه‌ی بازار و اخبار موثر*

موافقت اصولی برای ساخت بیش از ۱۵‌هزار مگاوات نیروگاه‌ سیکل ترکیبی صادر شد

سید زمان حسینی، مجری طرح احداث نیروگاه‌های صنایع معدنی گفت: برای تأمین برق مطمئن و مورد نیاز صنایع موضوع ماده ۴ قانون مانع‌زدایی از توسعه صنعت برق کشور و تفاهم‌نامه مورخ ۱۹ مهر ۱۴۰۰ بین وزارت نیرو و وزارت صمت، تاکنون ۳۶ فقره موافقت اصولی احداث نیروگاه سیکل ترکیبی به ظرفیت ۱۵ هزار و ۴۰۴ مگاوات در ۳۶ ساختگاه کشور صادر شده است.

گزارش بانک جهانی از رشد اقتصادی ۷۲ کشور جهان / اقتصاد ایران ۴.۷ درصد رشد کرد

بانک جهانی با بررسی رشد اقتصادی ۷۲ کشور جهان در پاییز سال گذشته (سه‌ماهه چهارم ۲۰۲۲) اعلام کرد: اقتصاد ایران با رشد ۴.۷درصدی در این دوره رتبه ۱۵ را به خود اختصاص داده است.

 

 

ارسال نظر

تازه ها