کد خبر 147132

احتیاط معامله‌گران برای ادامه مسیر صعودی/آیا بازار مسیر صعودی در پیش می‌گیرد؟

معاملات روز چهارشنبه با افت اندک شاخص کل به پایان رسید، در دقایق پایانی شاهد افزایش تقاضا در بسیاری از نمادهابودیم و اگر زمان معاملات بازار کمی طولانی‌تر بود احتمالا شاهد ورود شاخص به محدوده مثبت نیز بودیم. اما آیا بازار مسیر صعودی را در هفته آتی طی خواهد کرد؟

احتیاط معامله‌گران برای ادامه مسیر صعودی/آیا بازار مسیر صعودی در پیش می‌گیرد؟

شاخص‌کل بورس تهران در معاملات آخرین روز هفته تغییر جهت داد تا هفته معاملاتی جاری در معاملات چهارشنبه، اولین روز منفی خود را تجربه کند. شاخص‌کل با افت ناچیز 2‌هزار و 816‌واحدی، در محدوده یک‌میلیون و 656‌هزار‌واحدی آرام گرفت. نماگر هم‌‌‌‌‌وزن اما وضعیت بدتری داشت و افت بیشتری را نسبت به شاخص‌کل متحمل شد. شاخص هم‌‌‌‌‌وزن با افت 76/ 0‌درصدی به سطح 503‌هزار و 202‌واحدی عقب‌‌‌‌‌نشینی کرد. نتیجه‌‌‌‌‌ای که از رصد تحرکات شاخص‌های بازار حاصل می‌شود این است که بازار در ابتدای معاملات با فشار فروش و عرضه در کلیت خود روبه‌‌‌‌‌رو شد و این موضوع موجبات عقب‌‌‌‌‌نشینی و سرخپوشی نماگرهای اصلی بازار را فراهم کرد تا جایی که شاخص‌کل حتی تا محدوده یک‌میلیون و 653‌هزار واحد نیز افت داشت، اما در ادامه جریان معاملات تقریبا فشار فروش در اکثر نمادها و به‌خصوص نمادهای شاخص‌‌‌‌‌ساز فروکش کرد و با حمایت‌هایی که در برخی نمادهای بزرگ بازار از سوی حقوقی‌‌‌‌‌ها انجام گرفت، قیمت‌ها مجددا وارد ریل صعودی شدند و بیشتر‌بودن قیمت‌های آخرین معامله از قیمت پایانی در اکثر نمادهای با ارزش بازار بالا، مهر تاییدی بر این مدعا است.  معاملات سهام که در دو روز قبلی، مجموعا میزبان بیش از‌هزار‌میلیارد‌تومان پول از سوی حقیقی‌‌‌‌‌ها بود، در روز گذشته شاهد خروج پول بود و حقیقی‌‌‌‌‌ها این‌بار به‌جای حضور قدرتمند در سمت خرید سهام، ترجیح دادند تا در معاملات چهارشنبه راه خروج از بازار سهام را در پیش گیرند و خالص فروش 362‌میلیارد‌تومانی را ثبت کردند. صنایع استخراج کانه‌‌‌‌‌های فلزی، محصولات کاغذی و تامین آب و برق و گاز جزو سه صنعتی بودند که با بیشترین استقبال از سوی حقیقی‌‌‌‌‌ها مواجه شدند. همچنین سه صنعت فلزات اساسی، فرآورده‌های نفتی و شرکت‌های چندرشته‌ای صنعتی نیز در زمره صنایعی قرار داشتند که بیشترین خروج پول حقیقی را ثبت کردند.  ارزش معاملات خرد سهام نیز که شامل سهام و حق‌تقدم می‌شود، با افت نسبت به‌روز معاملاتی قبل مواجه شد و رقم 4‌هزار و 734‌میلیارد‌تومان را ثبت کرد. شاخص‌های گروه منسوجات، حمل‌ونقل و محصولات فلزی با بیشترین رشد و شاخص‌های صنایع محصولات چوبی، خودرو و ساخت قطعات و استخراج نفت و گاز نیز با بیشترین افت نسبت به‌روز معاملاتی قبل مواجه شدند. همچنین 43‌درصد نمادهای بازار در محدوده مثبت، 54‌درصد در دامنه منفی و 3‌درصد نمادها نیز در حوالی صفر تابلو به‌کار خود پایان دادند.

بازی‌‌‌‌‌خوانی ریسک و بازار سهام

معمولا بازده یک دارایی در دوره‌‌‌‌‌های متفاوت، متغیر است و روند ثابت و یکنواختی را به‌همراه ندارد، بنابراین نوسان و تغییرپذیری، جز لاینفک بازدهی موردانتظار دارایی‌ها در طول زمان است. با توجه به این تغییرات و نوسان‌‌‌‌‌پذیری، بازدهی‌‌‌‌‌ها در دوره‌‌‌‌‌های آتی نیز قابل‌اطمینان نیستند و این عدم‌اطمینان نسبت به بازده‌‌‌‌‌های آتی، سرمایه‌گذاری را با ریسک همراه می‌کند. وجود ریسک به این معنا است که برای پیش‌بینی آینده، بیش از یک نتیجه وجود دارد و هیچ‌یک از نتایج قطعی نیست و امکان دارد بازدهی تحقق‌یافته ناشی از سرمایه‌گذاری، کاملا با انتظارات سرمایه‌‌‌‌‌گذار متفاوت باشد؛ از این‌رو سرمایه‌‌‌‌‌گذاران همیشه به‌دنبال کاهش ریسک و افزایش اطمینان بازدهی هستند. در دل ریسک پتانسیل رشد وجود دارد و به‌عبارت دیگر با افزایش ریسک، سرمایه‌‌‌‌‌گذاران بازدهی بیشتری را برای سرمایه‌گذاری طلب می‌کنند. بازار سهام نیز همواره در بلندمدت در مقایسه با سایر بازارهای موازی، بازدهی بیشتری را به ثبت رسانده و برنده نهایی بازارها به لحاظ بازدهی در بلندمدت بوده‌است. سهام در جریان معاملات خود همواره شاهد نوسانات زیادی است و به موازات این نوسانات و ریسک موجود، در بلندمدت بیشترین بازدهی را داشته است؛ به‌عبارت دیگر صرف ریسک سرمایه‌گذاری در سهام بیشتر است. بازدهی مازادی که سرمایه‌‌‌‌‌گذار افزون بر نرخ بدون ریسک طلب می‌کند، صرف ریسک نام دارد و همان‌طور که گفته شد، چون صرف ریسک سهامداری بالا است، سرمایه‌گذار انتظار نرخ‌های بازدهی بالاتری را دارد. ریسک‌های موجود در بازار سهام از جنبه‌‌‌‌‌های مختلف قابل‌تفکیک و بررسی است، بنابراین کسی که در گردونه معاملات سهام پا می‌گذارد باید از کلیه این ریسک‌ها و اثرات آن بر بازار و صنایع مختلف آگاهی داشته باشد تا بتواند بنا به اقتضای اتفاقات رخ‌داده در بازار، عکس‌‌‌‌‌العمل مناسب نشان دهد./دنیای اقتصاد

ارسال نظر

تازه ها