با حذف ارز ترجیحی در تابستان امسال؛
صنایع لبنی هم در صف افزایش نرخ محصولات بهسر میبرند
طرح حذف ارز ترجیحی برای کالاهای اساسی در دولت دوازدهم کلید خورد اما اجرا نشد و حالا دولت سیزدهم با شعار عدالتمحوری، نخستین گام را برای برداشتن دلار 4200 تومانی از اقتصاد ایران برداشته است. نقطه شروع این اقدام متهورانه، افزایش قیمت خرید تضمینی گندم و آرد صنعتی بود که بهدنبال آن برخی از صنایع غذایی مرتبط نیز با افزایش قیمت مواجه شدند. از همین رو، گروههای کشاورزی و غذایی بازار سرمایه نیز مورد استقبال معاملهگران سهام طی روزهای اخیر قرار گرفتند و حالا صنایع دامپروری و لبنی هم در صف انتظار برای افزایش نرخ محصولات در صورت حذف ارز ترجیحی نهادههای دامی -که احتمالا در تابستان اجرا خواهد شد- ایستادهاند.
هرچند وزارت جهاد کشاورزی و شرکت بازرگانی دولتی اخیرا اعلام کردهاند که نهادههای دامی مورد نیاز کشور تا خردادماه امسال، با ارز 4200 تومانی وارد و یا ثبت سفارش کردهاند و دولت فعلا بنا ندارد نرخ روغن نباتی برای مصرف خانوار و شیر خام را افزایش دهد، اما بدون تردید، دولت برنامههایی برای حذف ارز یارانهای این بخش از محصولات غذایی نیز در دست اجرا دارد.
درهمینزمینه، احمد مقدسی، رییس هیاتمدیره انجمن صنفی گاوداران، امروز دوشنبه 19 اردیبهشتماه، با رد مباحث مطرح شده مبنی بر افزایش قیمت شیرخام، اعلام کرد که در صورت حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی از نهادههای دامی، نرخ شیر خام (و به تبع آن نرخ محصولات لبنی و روغن نباتی) افزایش خواهد یافت. مقدسی نرخ احتمالی شیر خام را در صورت حذف دلار 4200 تومانی نهادههای دامی، حداقل 12 هزار و 700 تومان در هر کیلوگرم اعلام کرد و گفت که این قیمت تمامشده شیر خام پس از حذف ارز ترجیحی برای دامداران، بدون محاسبه سود است!
گفتنی است؛ ستاد تنظیم بازار و شورای قیمتگذاری محصولات استراتژیک در بهار 1400، نرخ شیر خام را هر کیلوگرم 6400 تومان تعیین کرد و طی یک سال اخیر، تغییر قیمتی در این محصول ایجاد نشد. البته طبق مصوبه دولت، صادرات شیر خشک، کره، روغن حیوانی، فراوردههای لبنی و دام زنده آزاد اعلام شد.
باتوجه به قاطعیت دولت در حذف دلار 4200 تومانی و یکسانسازی نرخ ارز، به نظر میرسد، واردات نهادههای دامی و کنجاله هم از ابتدای تابستان امسال با ارز نیمایی انجام شود. بهاینترتیب صنایع غذایی و دامپروری که در بازار سرمایه حضور دارند، از شرّ قیمتگذاری دستوری که پاشنه آشیل این شرکتهاست و با قوانین بازار سرمایه نیز منافات دارد، رهایی مییابند. اگر قیمت شیر خام به رقم 12 هزار و 700 تومان برسد، محصولات لبنی هم با رشد قیمت 70 تا 100 درصدی مواجه میشوند و این مولفه مهم، سهمهای غذایی و لبنی را در بورس با رشد قیمت و همچنین افزایش تقاضا برای خرید روبرو میکند.
بنابراین، افزایش نرخ شیر خام و حذف قیمتگذاری دستوری از محصولات لبنی، تاثیر مثبتی روی شرکتها و صنایع مربوط و مرتبط در بورس میگذارد، البته باتوجه به اینکه تعداد این گروه از شرکتها و حجم و ارزش معاملاتشان در بورس چندان قابل توجه نیست، سهم بزرگی از رشد شاخص را نمیتوانند بر عهده بگیرند اما روی روند کلی معاملات بازار تاثیر مثبت میگذارند.
هرچند برخی از تحلیلگران و فعالان بازار سرمایه، رشد 70 تا 100 درصدی قیمت فراوردههای لبنی را مثبت ارزیابی و پیشبینی میکنند که با افزایش EPS و سودآوری و همچنین گردش مالی این شرکتها ارزش سهام آنها نیز در بورس رشد خواهد کرد. بر همین اساس، بخشی از سرمایهگذاریها در بازار سرمایه، امسال به سمت خرید سهام این شرکتها هدایت میشود.
ناگفته نماند که با افزایش قیمت لبنیات، شرکتها با کاهش فروش مقداری محصولات لبنی مواجه میشوند و جامعه مصرفکننده معمولا پس از هر افزایش نرخ، طی یک بازه زمانی کوتاهمدت، نسبت به خرید محصولات واکنش منفی نشان میدهد. کاهش قدرت خرید مردم، همزمان با رشد نرخ تورم و گرانی بسیاری از کالاهای اساسی و مصرفی، بازار صنایع لبنی را در تابستان امسال با چالشهایی مواجه کرد، اما رشد قیمت سهام این شرکتها در بازار سرمایه نقطه اتکا برای این صنایع محسوب میشود.
مولود غلامی- روزنامهنگار بازار سرمایه