سودای ایران برای تولید 40 میلیون تنی فولاد در سایه رفع تحریمها
سومین نمایشگاه و جشنواره ملی فولاد ایران با محوریت فرصتهای بومیسازی و حمایت از تولید ملی درحالی برگزار میشود که چشمانداز این رویداد بزرگ با حضور تولیدکنندگان، تامینکنندگان، بازرگانان و متخصصان زنجیره آهن و فولاد کشور به توافق مذاکرات برجام و رفع تحریمهاست.
ایران با تولید سالانه 30 میلیون تن فولاد، در جمع 10تولیدکننده برتر جهان قرار دارد و ظرفیت افزایش تولید تا 40 میلیون تن را نیز داراست. سودای تولید 40 میلیون تنی فولاد در صورت رفع تحریمهای اقتصادی غرب و گشایشهای صادراتی و وارداتی محقق خواهد شد.
فولادسازان بجز مشکلات ناشی از تحریمهای خارجی، با موانع و محدودیتهای داخلی مانند قطعی برق و گاز صنایع نیز مواجهند که اگر این محدودیتها برطرف شوند، افزایش 10 میلیون تنی تولید فولاد با ظرفیت نصبشده در کشور قابل دسترس خواهد بود.
در زنجیره تولید فولاد، صنایع بزرگ معدنی برای تولید سنگ آهن بهعنوان ماده اولیه تولید فولاد نیز با مشکلات عدیدهای روبرو هستند که در نامه اخیر معاون معدنی وزارت صنعت به قائممقام وزیر، به تفصیل بیان شده است. عمر متوسط ماشینآلات پرمصرف در این صنعت 18 سال است، درحالیکه بیش از 15 هزار دستگاه ماشینآلات معدنی فرسوده و با 20 سال عمر در کشور وجود دارد که افزایش قیمت و رشد اجاره بها، مانع از نوسازی و تجهیز در این بخش میشود.
همچنین ممنوعیت وزارت صنعت در واردات، بحران کمبود ماشینآلات معدنی را ایجاد کرده است. در بخش تامین انرژی نیز از ۷۰۰ میلیون متر مکعب گاز مصرف شده در کشور، تنها ۳۰ میلیون متر مکعب در صنعت فولاد استفاده میشود که رقم ناچیزی است، اما دولت برنامه مدونی برای جبران کمبود انرژی صنایع ندارد و با افزایش مصارف برق و گاز خانوار در تابستان، پایز و زمستان، قطعی برق صنایع را در دستور کار قرار میدهد!
با نگاهی به چالشهای پیش روی صنایع فولادی که بخش بزرگی از آن مربوط به محدودیتهای داخلی است و بخش دیگر نیز به تحریمهای خارجی مربوط میشود، در آستانه توافق مذاکرات برجام و گشایشهای پس از توافق، میتوان به برطرف شدن چالشهای داخلی فولادسازان نیز امیدوار بود.
همچنین، پیشبینی تحلیلگران بازارهای جهانی برای تداوم کاهش اجباری تولید فولاد چین، بهعنوان بزرگترین تولیدکننده و بازیگردان اصلی فولاد در سال 2022 بهویژه در نیمه دوم سال، ایران فرصت کافی برای اجرای برنامه افزایش تولید 10 میلیون تنی را خواهد داشت. گسترش بازارهای جهانی و مشتریان خارجی هم در سایه رفع تحریمها بیشتر امکانپذیر است.
بهاینترتیب، فولادسازان با چشمانداز حصول توافق برجام و رفع موانع تولید، همچنین کاهش تولید فولاد توسط رقبای جهانی، در انتظار شروع سالی پررونق هستند و نماد فولاد در بورس تهران همچنان میتواند در سال 1401 پرتقاضاترین سهم با حجم و ارزش معاملاتی بالای روزانه باشد.
مولود غلامی- روزنامهنگار بازار سرمایه