دلایل اصلی کاهش قیمت دلار و پیشبینی از این روند در میانمدت از نظر یک کارشناس بازارسرمایه؛
کاهش قیمت دلار برمبنای تصمیمات اقتصادی است/ تقاضای ارز به روشهای مختلف مدیریت شده است/ کاهش تقاضای سفتهبازانه در بازار ارز
به نظر میرسد، روند کاهشی قیمت دلار که از یک ماه گذشته آغاز شده است، کماکان ادامه دارد. دلار در 3 هفته گذشته سقف قیمتی 13 هزار تومان را شکسته و وارد کانال 11هزار تومان شده است و پیشبینی میشود به ارزش واقعی خود، بین 10500 تا 8500 تومان نیز برسد. به گفته کارشناسان، روند قیمت دلار در میان مدت براساس عرضه و تقاضا مشخص میشود و بهترین نرخ بازاری برای ارز، نرخی است که نزدیک به نرخ ذاتیاش باشد.
به گزارش پایگاه خبری "بااقتصاد"، حامدستاک، کارشناس بازارسرمایه، درخصوص دلایل اصلی کاهش قیمت دلار طی هفتههای اخیر، گفت: از آنجا که هیچ روند صعودی و نزولی نمیتواند برای همیشه ادامه داشته باشد، بعد از ثابت شدن نرخ ارز در قیمتهای بیشینه در آخرین روند صعودی خود، احتمال افزایش بیشتر، کمرنگ شد و در این حالت تقاضای سفتهبازانه ارز از طرف تقاضا برداشته شد.
وی افزود: با توجه به حجم نقدینگی سرگردان جامعه و نبود ثبات در فضای کسب و کار کشور، اصلیترین دلیل در رشدهای هیجانی هر بازاری، تقاضای سفته بازانه نقدینگی سرگردان است. از آنجا که قدرت این نقدینگی بسیار بالا است، به طور تقریبی مدیریت نقدینگی سرگردان نیز غیر قابل کنترل است.
ستاک افزود: زمانیکه احتمال رشد قیمت بیشتر نباشد، سفته بازهای غیرحرفهای حاصل از نقدینگی سرگردان نیز نخواهند بود و در نبود آنها امکان مدیریت بازار برای بازارگردانها وجود خواهد داشت.
وی، تاکید کرد: در روند کاهشی اخیر نرخ ارز، به روشهای مختلف طرف تقاضا مدیریت شد. از طریق روشهای پلیسی و محدود کردن حجم خرید و ردگیری دستگاههای پوز خارج از مرزها و ... همه این عوامل، امکان بازارگردانی را برای بانک مرکزی فراهم کرده است و این بانک با مدیریت خود، درصدد کاهش نرخ ارز به طرف ارزش ذاتی آن شده است.
دلار به کدام سمت میرود
ستاک افزود: بهترین نرخ بازاری برای ارز، نرخی است که نزدیک به نرخ ذاتی آن باشد. به این دلیل که اگر از نرخ ذاتی کمتر باشد، در واقع ما در حال سوبسید دادن به تولیدکنندگان خارجی و جریمه تولیدکنندگان داخلی خواهیم بود که در نهایت این بینظمی منجر به ضرر شدید جامعه خواهد شد. از سوی دیگر اگر قیمت ارز بالا باشد، رفاه در جامعه به شدت تحت تاثیر قرار خواهد گرفت و شکاف طبقاتی و سایر مشکلات به جامعه آسیب خواهد رساند.
به گفته این کارشناس بازارسرمایه، فعالان اقتصادی امیدوار هستند حدود قیمتی ارزش ذاتی دلار ادامه داشته باشد و بسیار دور از ذهن است که در روند کاهشی، دچار رفتار هیجانی شویم، مگر اینکه با تحلیل عوامل عوامگرایی این رفتار هیجانی قوت بگیرد.
ستاک، در پاسخ به خبرنگار بااقتصاد، درباره تاثیر این روند کاهشی در بازارسرمایه، گفت: بازارسرمایه در بسیاری از صنایع، بویژه شرکتهای بزرگ به انداز پیک قیمتی ارز رشد نداشته، در حالی که بازار ارز در حال اصلاح قیمتها است. همچنان در بسیاری از صنایع در بازارسرمایه، نرخ ارز در محاسبات، کمتر از قیمت کنونی بازار ارز درنظر گرفته شده است.
وی افزود: به طور کلی کاهش نرخ ارز برای سهمهای دلاری خبر خوبی محسوب نمیشود، اما نکته مهم این است که باید دید هر شرکت، نرخ ارز را با درآمد دلاری چه نرخی درنظر گرفته است.
به گفته ستاک، قیمت دلار در بازار عرضه و تقاضا مشخص میشود و برای تعیین نرخ دلار نمیشود زمان و نرخ خاصی تعیین و پیشبینی کرد.
وی در پاسخ به اینکه قیمت دلار تا چه حد تحت تاثیر عوامل سیاسی، گفت: در شرایط مختلف زمانی، وزن هر کدام از عوامل اقتصادی یا سیاسی، متغییر است. رشد قبلی تا زمان پیک آن، در نتیجه عوامل سیاسی و نبود اطمینان از فضای کسب و کار بود اما درحال حاضر کاهش قیمت دلار به دلایل و تصمیمات اقتصادی است.