طرح 5 ساله دولت چین برای صنعت فولاد
طرح توسعه 5 ساله دولت چین در صنعت فولاد در راستای اهداف زیستمحیطی این کشور در آینده بازار زنجیره جهانی محصولات فولاد را با تغییر جدی مواجه خواهد کرد. این طرح شامل 6 بند کلیدی است که مهمترین آنها کاهش تولید فولاد خام کشور و نیز تشکیل ابرشرکتهای فولادی و سنگآهنی در راستای ایجاد تمرکز و کنترل بیشتر در این صنعت است.
به گزارش پایگاه خبری بااقتصاد به نقل از متال بولتن، چین در حال نهایی کردن پیشنویس یک طرح کلان جدید است که هسته اصلی سیاستگذاری این کشور در بخش صنایع فولادی در راستای چهاردهمین طرح 5 ساله توسعه این کشور برای تحریک سیاست مبتنی بر رشد سبز با کربن پایین است.
دولت چین از مدتها پیش سیاست زیستمحیطی خود را به اجرا گذشته و در این راستا یک طرح توسعه 5 ساله تا سال 2025 تنظیم کرده که شامل سیاست توسعه بخش صنایع فولادی سبز با کربن پایین است. سیاست ایجاد صنایع فولادی باکیفیت در واقع در جهت ارتقای «مدل اقتصادی گردش دوگانه» چین است و این سیاست میتواند تاثیرات مهمی بر بازار کامودیتیهای جهانی به ویژه مواد اولیه زنجیره تولید فولاد داشته باشد. طبق پیشنویس این طرح نیروهای بازار در تخصیص منابع دست بالا را خواهند داشت و بر ثبات این سیاست نیز تاکید شده است. پیشنویس طرح دولت چین برای فراهم کردن صنایع فولادی پاک شامل شش نکته کلیدی به شرح زیر است:
1. کاهش بیشتر تولید فولاد خام در کشور
دولت چین در سال 2021 تولید فولاد خام خود را در راستای کاهش انتشار کربن تنزل خواهد داد و یکی از مهمترین اقدامات دولت چین در این راستا ممنوعیت مطلق ایجاد ظرفیتهای جدید تولید فولاد در کشور است. همچنین چین قصد دارد که از راهاندازی ظرفیتهای راکد در کشور و بازگشت آنها به مدار تولید جلوگیری کند.
وزارت صنعت و تکنولوژی اطلاعات چین بیان کرده دولت این کشور شرکتهای تولید سنگآهن و فولاد را ملزم به عدم افزایش تولید به لحاظ کمی خواهد کرد و محدودیتهایی را بر مکانیسم تولید بر مبنای میزان انتشار کربن، میزان آلایندگی، میزان مصرف انرژی و به کارگیری ظرفیت تولید وضع خواهد کرد. وزیر صنعت و تکنولوژی اطلاعات چین در تاریخ 28 دسامبر اعلام کرد که در سال 2021 دولت چین تولید فولاد خود را کاهش خواهد داد.
شرکتهای فولادی که به دنبال ساخت پروژههای جدید پالایش فولاد و سنگآهن هستند میبایست مبتنی بر پایههای کنونی تولید فعالیت کنند و پروژههایی که نیاز به سایتها و مکانهای جدید دارند باید بر مبنای پیشرفتهترین تکنولوژیها و تجهیزات ساخته شوند.
2. تشکیل ابرشرکتهای تولید فولاد و سنگآهن و ادغام شرکتهای کوچک
دولت چین به دنبال تشکیل چندین سوپرشرکت فولاد و سنگآهن در راستای ایجاد تمرکز و کنترل بر فرآیند تولید فولاد و سنگآهن است. هدف از این کار این است که 40 درصد صنعت در اختیار پنج شرکت بزرگ و 60 درصد متعلق به 10 ابرشرکت بزرگ تشکیل شده خواهد بود. هدف دولت چین این است که شرکتهای کوچک و پراکنده حوزه تولید فولاد و سنگآهن را ساماندهی کند و تمرکز صنعتی در این بخش را برای رسیدن به اهداف زیستمحیطی خود افزایش دهد. در این راستا دولت چین قصد دارد که قوانین و مقررات ضد تمرکز را حذف کند تا بتواند فرآیند ادغام شرکتها و افزایش تمرکز را تسهیل کند.
3. افزایش مصرف آهن قراضه در راستای استفاده از کوره قوس الکتریکی
دولت چین در راستای سیاست خود قصد دارد که تولید فولاد خام از طریق کورههای قوس الکتریکی را به 15 تا 20 درصد کل تولید فولاد خام برساند. از طرف دیگر این کشور قصد دارد که نرخ استفاده از آهن قراضه را به 30 درصد افزایش دهد که معنای این سیاست این است که در هر تن فولاد تولید شده 300 کیلوگرم آهن قراضه استفاده شود.
سیاستگذاری دولت چین در 5 سال آینده بر این مبناست که شرکتهای فولادی تولید فولاد خام به روش کوره بلند را به تولید از طریق کوره قوس الکتریکی تغییر دهند و مشوقهای حمایتی برای استفاده از آهن قراضه را برای این شرکتها فراهم کند.
4. تولید فولاد باکیفیت
سیاست دیگر دولت چین این است که فولاد باکیفیت و با استانداردهای ویژه را برای صنایع بسیار مهم از قبیل کشتیسازی، تجهیزات انرژی، ریلهای پیشرفته، خودرو، ساختمان و سایر ماشینآلات پیشرفته فراهم کند. تولید فولاد با کیفیت به معنای حمایت دولت چین از اهداف تولید ملی و توسعه صنایع استراتژیک نوظهور از قبیل هوافضا، دفاعی، زیرساخت و حمل و نقل است.
5. تغییر ظرفیتهای تولید
چین میگوید که نرخ ظرفیت تولید را در یک سطح معقولی در راستای اهداف تعیینشده حفظ خواهد کرد. در این راستا هدف سیاستگذاری دولت چین این است که تاسیسات تولید فولاد و سنگآهن را به بالای 80 درصد ظرفیت اسمی ببرد و ظرفیت تولید کک نیز به بالای 70 درصد برسد.
6. دیجیتالیزه کردن صنعت فولاد
طبق پیشنویس طرح صنعت فولاد هدف دولت این است که تجهیزات به کار رفته در این صنعت را ارتقا دهد. قصد دولت این است که تا پایان برنامه توسعه 5 ساله بیش از 50 تاسیسات هوشمند تمام اتوماتیک را در صنعت فولاد به کار بگیرد. هدف این است که تا پایان سال 2025 حدود 55 درصد تجهیزات تولید فولاد کشور کاملا دیجیتالیزه شوند.
طبق طرح تا سال 2025 حدود 80 درصد فرآیند تولید فولاد در کشور باید کاملا به صورت دیجیتالی کنترل شوند و همین نسبت فولاد نیز باید توسط دستگاههای پیشرفته تولید شود. اقتصاد دیجیتالی چین در 5 سال گذشته با سرعت زیادی رشد کرده است و تا سال 2019 ارزش بازار اقتصاد دیجیتال چین به بیش از 3 میلیارد و 580 میلیون یوان رسیده که حدود 58 درصد بیشتر از سال 2016 است. اقتصاد دیجیتال چین حدود 36 درصد تولید ناخالص داخلی کشور است.
انتهای خبر