استراتژیهای پرایس اکشن؛ الگوی پینبار (Pin Bar)
در نوشته قبل به بررسی یکی از الگوهای پرایس اکشن یعنی «اینساید بار» یا کندل درونی پرداختیم و اکنون قصد داریم الگوی «پینبار» را که یکی از الگوهای معروف رویکرد پرایس اکشن است مورد بررسی قرار بدهیم.
«پینبار» یکی از الگوهای مشهور پرایس اکشن است که بسته به اینکه کجای روند تشکیل شود، هم میتواند نشانه برگشت روند و هم نشانه ادامه روند باشد.
اجزای الگوی پینبار
الگوی پینبار یک الگوی تککندلی است که از دو قسمت تشکیل شده است. 1. بدنه کوچک 2. دنباله یا سایه بلند. بدنه کندل در این الگو معمولا کوچک است و در عوض این کندل دارای دنباله بلند است که نشان دهنده برگشت قیمت است. دنباله بلند الگوی پینبار در واقع نشاندهنده برگشت قیمت است و همچنین میتواند نشانهای از این باشد که قرار است قیمت در خلاف جهت دنباله حرکت کند.
پینبار صعودی
اگر دنباله یا سایه پایین بدنه تشکیل شده باشد قیمت در بازه زمانی کوتاه مدت به سمت بالا حرکت میکند. یعنی در این وضعیت برگشت قیمت از پایین به سمت بالا خواهد بود. برگشت قیمت در این کندل نشاندهنده برگشت قیمت در کل روند است که میتواند در یک بازه زمانی کوتاهمدت اتفاق بیفتد.
پینبار نزولی
اگر سایه کندل بالای بدنه تشکیل شود قیمت به سمت پایین حرکت خواهد کرد. در این وضعیت برگشت قیمت از بالا به پایین خواهد بود و برگشت قیمت در خود کندل میتواند حرکت کل قیمت به سمت پایین را توجیه کند.
نقطه ورود در الگوی پینبار
در الگوی پینبار دو نقطهی ورود مهم وجود دارد. اولین ورود بعد از تشکیل الگوی پینبار است. یعنی معاملهگر تا قبل از تشکیل کامل این الگو وارد معامله نخواهد شد. پس در این حالت اولین نقطهی ورود بعد از قیمت بسته شدن خواهد بود.
دومین نقطهی ورود که کمی پرریسکتر از قبلی است در نقطهی 50 درصدی قیمت دنباله کندل است. یعنی بعد از برگشت قیمت و رسیدن به نقطهی 50 درصد سایه، معاملهگر میتواند از تشکیل الگوی پینبار مطمئن شده و نقطهی ورود خود را ثبت کند.
معاملهگری با پینبار در بازار روند
استفاده از الگوی پینبار در یک بازار روند بهترین راه معامله و کم ریسکترین نوع آن است. اگر بازار در یک روند صعودی یا نزولی باشد و پس از تشکیل پینبار معاملهگر اقدام به ورود کند احتمال کسب سود در این بازار برای او بسیار زیاد است.
معاملهگری با پینبار در نقاط برگشت بازار
معامله کردن با الگوی پینبار در نقاط برگشت بازار نسبت به بازار روند پرریسکتر است. نقاط کلیدی برای این نوع از معاملهگری نقاط مهم حمایت و مقاومت روند هستند که شانس برگشت بازار بسیار زیاد است. در این حالت تشکیل الگوی پینبار در این نقاط سیگنال برگشت بازار را صادر میکند. معاملهگران در اینجا بعد از تشکیل الگو اقدام به ورود میکنند.
الگوی پینبار کومبو
الگوی پینبار گاهی اوقات با سایر الگوهای پرایس اکشن ترکیب میشود که این نیز سیگنالهایی را به بازار صادر میکند. یکی از این ترکیبات ترکیب دو الگوی پینبار و اینساید بار است. در این الگو اینساید بار در واقع همان پینبار است و بهترین عملکرد خود را در یک بازار روند دارد.
الگوی پینبار دوگانه
گاهی اوقات در بازار و یا در یک روند دو الگوی پینبار در کنار هم در نقاط کلیدی حمایت و مقاومت تشکیل میشوند. تشکیل این الگو همان معنایی را دارد که الگوی پینبار دارد و نوع نگاه به آن تغییر خاصی نسبت به قبلی ندارد و تنها تفاوت آن تشکیل دو الگوی پینبار است.
نکات مهم الگوی پینبار
- برای مبتدیان بهترین راه معاملهگری با الگوی پینبار در یک بازار درونروندی است چرا که این روش از ریسک کمتری برخوردار است. معاملهگران حرفهای بازار که از تجربه و مهارت کافی برخوردار هستند میتوانند از الگوی پینبار در نقاط برگشت بازار استفاده کنند.
- الگوی پینبار الگوی خوبی برای پیشبینی نقاط برگشت بازار است و میتوانند جهت بازار را در کوتاهمدت و یا حتی گاهی اوقات بلندمدت تعیین کنند.
- همه الگوهای پینبار از ارزش یکسانی برخودار نیستند و بهترین الگوها زمانی هستند که یا در یک بازار روند در نقاط حمایت و مقاومت تشکیل میشوند و یا اینکه در نقاط حمایت و مقاومت کلیدی برگشت بازار تشکیل میشوند. در یک روند ممکن است الگوهای پینبار زیادی تشکیل شوند اما همه آنها ارزشمند نیستند بنابراین تشخیص نقاط کلیدی در روند اهمیت بسیار زیادی دارد.
- معاملهگران مبتدی سعی کنند از تایم فریمهای روزانه و چهار ساعته برای تشخیص پینبارهای مهم استفاده کنند. در تایمفریمهای پایینتر ممکن است پینبارهای زیادی تشکیل شوند که اکثریت آنها اهمیت ندارند.
- پینبار با دنبالههای بسیار بلند معمولا برگشت قدرتمندتری از قیمت را نشان میدهند و از ارزش و دقت بالاتری برخوردار هستند. در دنبالههای بلند معاملهگران حرفهای معمولا نقطه ورود خود را در نقطه 50 درصدی دنباله ثبت میکنند.