تعریف و کاربرد رویکرد «پرایس اکشن» (Price Action) در تحلیل بازار
پرایس اکشن یک رویکرد در تحلیل است که مبتنی بر «حرکت قیمت» یک ورقه بهادار است. این رویکرد در واقع بنیادی را برای تحلیل تکنیکال فراهم میکند تا از طریق رفتار قیمتی دست به استخراج انواع نمودارها و اندیکارتوها بزند.
پرایس اکشن در واقع به نوعی روانشناسی بازار محسوب میشود که دست به تحلیل رفتار معاملهگران با استفاده از کندلها و چرایی حرکت قیمتها میزند. به همین دلیل عموما معاملهگرانی که بر اساس پرایس اکشن تحلیل میکنند از هیچ ابزار تکنیکالی استفاده نمیکنند و تنها به تحلیل نمودار قیمت اکتفا میکنند.
الگوها و شکلهایی که در تحلیل تکنیکال استخراج میشوند از حرکت قیمت یا همان پرایس اکشن مشتق میشوند. به عنوان مثال بسیاری از الگوهای نمودار شمعی از جمله هارامی، کندل پوششی و یا سهسرباز از جمله ابزارهای معاملاتی هستند که از طریق تمرکز بر پرایس اکشن استخراج میشوند.
معاملهگران پرایس اکشن معمولا از نمودارهای ساده قیمت بدون هیچ ابزاری استفاده میکنند و به همین دلیل است که پرایس اکشن به «سادگی» معروف است. پرایس اکشن یک ابزار معاملاتی نیست بلکه یک نوع نگاه و یک نوع رویکرد به نمودار است که ابزارها بر مبنای آن ایجاد میشوند.
اگر بخواهیم پرایس اکشن را به سادگی تعریف کنیم باید بگوییم که پرایس اکشن چگونگی تغییرات قیمت را نشان میدهد و در بازارهایی که دارای حجم بالایی از نقدینگی هستند کارکرد بهتری از خود نشان میدهد.
یکی دیگر از ویژگیهای پرایس اکشن این است که اساسا توجهی به تحلیل بنیادین ندارد و بر عکس به قیمت توجه میکند چرا که مبتنی بر این فرض مهم تحلیل تکنیکال است که همه فاکتورها و عوامل مهم اقتصادی خود را در قیمت نشان میدهند.
تفاوت مهم پرایس اکشن با تحلیل تکنیکال در این است که بر خلاف تحلیل تکنیکال که مبتنی بر استخراج دادههای دست دوم از نمودار قیمت است بر رابطه بین قیمت فعلی برگه بهادار با قیمتهای گذشته متمرکز است. به عبارت دیگر پرایس اکشن فرم ناب تحلیل تکنیکال بدون هیچ ابزار دست دوم یا هیچ نوع اندیکاتوری است. معاملهگران پرایس اکشن با دادههای دست اول که همان قیمت در لحظه است سر و کار دارند و از طریق همان قیمت رفتار بازار را کنترل میکنند.
پرایس اکشن به معاملهگران اجازه میدهد که سناریوهای مختلفی را در ذهن بر اساس ساختار کنونی قیمت ترسیم کنند. بررسی گذشته قیمتی یک ورقه بهادار در راستای فهم نقاط حمایت و مقاومت برای یک معاملهگر پرایس اکشن اهمیت زیادی دارد.
فهم رفتار معاملهگران یا به نوعی روانشناسی بازار بر اساس حرکت قیمت از مهمترین ویژگیهای پرایس اکشن است که این رویکرد را از دیگر ابزارهای منطقی تحلیل متمایز میسازد. در واقع این رویکرد به نوعی نگاهی پویا به حرکت قیمتی دارد و از اتخاذ یک نگاه ایستا و ثابت بر اساس دادههای دست دوم اجتناب میکند. به همین دلیل رویکرد پرایس اکشن را معمولا «معاملهگری بر روی چارت تمیز»، «معاملهگری عریان» و یا «معاملهگری طبیعی یا خام» نامگذاری میکنند.
رویکرد پرایس اکشن دارای استراتژیهای مختلفی است که در نوشتههای بعدی به آنها پرداخته خواهد شد. این استراتژیها عمدتا مبتنی بر روانشناسی بازار بر اساس شکلگیری ساختار قیمتی در کندلهاست.