تشخیص برگشت روند با الگوی کندل پوششی (Engulfing Candle) در نمودار
الگوی کندل پوششی یکی از الگوهای مربوط به تحلیل کندلاستیک است و در رویکرد «پرایس اکشن» کاربرد زیادی دارد. مهمترین ویژگی الگوی کندل پوششی این است که سیگنال برگشت روند را صادر میکند، اگرچه به تنهایی نمیتوان آن را به طور قطعی نشانه آغاز روند جدید ارزیابی کرد و حتما باید با ابزارهای دیگر برگشت روند تایید شود.
الگوی کندل پوششی از دو کندل تشکیل شده است که یکی از آنها کوچکتر و در جهت روند است و یکی دیگر که کل بدنه کندل قبلی را میپوشاند خلاف جهت روند است که معمولا از آن به عنوان یک سیگنال قدرتمند برگشت روند یاد میکنند.
تشخیص این الگو در نمودار کندلاستیک تقریبا ساده است و با چشم به راحتی میتوان آن را مشخص کرد. این الگو معمولا در نقاط حمایت و مقاومت یک نمودار قیمتی تشکیل میشود.
الگوی کندل پوششی دارای دو نوع است: 1. الگوی کندل پوششی صعودی، 2. الگوی کندل پوششی نزولی
الگوی کندل پوششی صعودی
الگوی کندل پوششی صعودی در یک روند نزولی تشکیل میشود. نحوه تشکیل آن به این صورت است که در یک روند نزولی و در یک نقطهی حمایتی ابتدا یک کندل نزولی تشکیل میشود که در جهت روند است و سپس کندل بعدی که بدنهی آن تمام بدنهی کندل قبلی را میپوشاند در خلاف جهت روند تشکیل میشود. این الگو تشکیل الگوی کندل پوششی صعودی را میدهد که میتواند نشانهی برگشت روند و صعودی بودن آن باشد. الگوی کندل پوششی صعودی به شکل زیر است:
نکته: در کندل پوششی مهمترین نکته این است که بدنه کندل باید بدنه کندل قبلی را بپوشاند و سایهها در این مورد به حساب نمیآیند.
الگوی کندل پوششی نزولی
الگوی کندل پوششی نزولی به لحاظ ساختاری شبیه الگوی کندل پوششی صعودی است اما در جهت عکس. الگوی کندل پوششی نزولی در نقطه مقاومت و در یک روند صعودی تشکیل میشود. ابتدا یک کندل در جهت روند یعنی صعودی تشکیل میشود و سپس یک کندل که تمام بدنه کندل قبلی را پوشش میدهد در خلاف جهت روند ایجاد میشود که نشان دهنده برگشت روند و نزولی شدن آن است. به دلیل اینکه سیگنال نزولی شدن روند را صادر میکند این الگو را الگوی کندل پوششی نزولی مینامند که به شکل زیر است:
نکته: در این الگو بدنه کندل پوششی باید بدنه کندل قبلی را بپوشاند و سایهها در اینجا به شمار آورده نمیشوند.
تاییدیه الگوی کندل پوششی
تشکیل کندل سوم بعد از الگوی کندل پوششی میتواند تایید سیگنال برگشت روند باشد. در واقع کندل تاییدیه میتواند میزان قطعیت برگشت روند را افزایش دهد. کندل تاییدیه معمولا بالای کندل بزرگ پوششی صعودی و پایین کندل پوششی نزولی ایجاد میشود. بسیاری از معاملهگران برای گرفتن موقعیت خرید یا فروش منتظر این کندل میمانند تا از برگشت روند اطمینان بیشتری حاصل کنند. کندل تاییدیه به شکل زیر است:
حد ضرر در الگوی کندل پوششی
بعد از شکل گرفتن کندل سوم که نشانه تایید روند است میتوان موقعیت خرید یا فروش را اتخاذ کرد. مهمترین بحث در اینجا تعیین حد ضرر در این الگوست. در الگوی کندل پوششی صعودی بسیاری از معاملهگران حد ضرر خود را پایینترین نقطه کندل پوششی (سایه پایین کندل پوششی) قرار میدهند و در الگوی کندل پوششی نزولی و در زمان اتخاذ موقعیت فروش حد ضرر معاملهگران در بالاترین نقطه کندل پوششی (سایه بالای کندل پوششی) قرار دارد. شکل زیر نقاط حد ضرر در الگوی کندل پوششی صعودی و نزولی را نشان میدهد: